Składniki (2 porcje):

300 g mielonej piersi kurczaka
½ cebuli (ok. 60 g)
1 łyżka oliwy z oliwek
1 duży ząbek czosnku (lub więcej wg uznania)
380 g dyni
200 g ziemniaków
100 g cukinii
100 g świeżego szpinaku
czubata łyżeczka koperku
płaska łyżeczka lubczyku
½ łyżeczki ostrej papryki lub łyżeczka słodkiej papryki
sól

Przygotowanie:

Pokrojoną w drobną kostkę cebulę zeszklić na oliwie, po chwili dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przesmażyć razem. Dodać mięso mielone i podsmażyć. Dodać pokrojone w kostkę warzywa (dynię można wrzucić ok. 5 min później, bo u mnie się trochę rozpadła) i dusić pod przykryciem na bardzo małym ogniu aż będą prawie ugotowane (7-10 minut). W międzyczasie dorzucić przyprawy i delikatnie zamieszać. Następnie dodać liście szpinaku i dusić jeszcze 5 minut, do momentu jak szpinak „zwiędnie”, ale będzie miał jeszcze ładny zielony kolor.

1 porcja: 369,7 kcal • 39,2 g białka • 8 g tłuszczu • 30,4 g węglowodanów