Mój mąż stwierdził, że to raczej boczniaki z jajkiem, ale kto by się nad tym zastanawiał 🙂 Jeśli boczniaki to oczywiście nie mogło się obyć bez czosnku i koperku – u mnie zawsze w dużej ilości. Ostatnio to moje ulubione śniadanie/drugie śniadanie/kolacja 🙂

Składniki:

100 g boczniaków
2 jajka
¼ cebuli
duży ząbek czosnku (mój był naprawdę duży – taki ok. 8 g)
koperek wg uznania
łyżeczka masła

Przygotowanie:

Na łyżeczce masła zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek (czosnek dodać nieco później, aby się nie przypalił). Wrzucić pokrojone w paseczki boczniaki i dusić pod przykryciem aż grzyby będą miękkie (w międzyczasie dodać posiekany koperek). Na koniec wbić jajka i chwilę mieszać do uzyskania pożądanego ścięcia.

226 kcal • 16,5 g białka • 14,3 g tłuszczu • 9,5 g węglowodanów