Krem dyniowy – wreszcie udało mi się zrobić w tym sezonie 😅 Zawsze mam problem z samodzielnym rozkrojeniem dyni, więc zabieram się do niej niechętnie 😛 Plusem dyni piżmowej jest to, że nie muszę jej obierać 👍 Używałam suszonej kolendry, bo taką akurat miałam, ale polecam spróbować ze świeżą, smak smak na pewno będzie bardziej wyrazisty 😉

Składniki (3 porcje)
1 litr bulionu drobiowo-warzywnego
3 łyżki oliwy z oliwek
1 kg dyni piżmowej
2 ziemniaki (ok. 180 g)
1 cebula (ok. 100 g)
2-3 małe ząbki czosnku (u mnie 1 ząbek-gigant)
2-3 łyżeczki suszonej kolendry
sól, pieprz
3 łyżki jogurtu greckiego (ok. 60 g)

Przygotowanie: Małą cebulę i czosnek drobno siekamy i w garnku podsmażamy na oliwie. Wlewamy bulion, doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy pokrojone w kostkę 2 ziemniaki oraz ok. 1kg dyni. Dodajemy łyżeczkę suszonej kolendry, gotujemy do miękkości. Miksujemy za pomocą blendera, doprawiamy solą, pieprzem i jeszcze jedną łyżeczką kolendry. Na talerzu zabielamy łyżką jogurtu greckiego, można posypać jeszcze kolendrą.

Wartość odżywcza (1 porcja): 352 kcal • 7,8 g białka • 15,4 g tłuszczu • 58,9 g węglowodanów (w tym 8,5 g błonnika pokarmowego)