Placuszki bananowe na kefirze z sosem cytrynowym

Składniki:

200 g mąki pełnoziarnistej
1 pełna szklanka kefiru (300 g)
2 jajka
2 dojrzałe banany (ok. 200 g)

Składniki – sos:

½ kubeczka małego jogurtu naturalnego (ok. 90 g)
1-1,5 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka miodu (ok. 8 g)

Przygotowanie:

Blendujemy banany z jajkami i kefirem, a następnie miksujemy z mąką. Jeśli ktoś ma dobry blender, który od razu zrobi bziiiit ze wszystkiego, też może być 🙂 . Na patelnię (ja przesmarowałam ją śladową ilością oleju, żeby na pewno nic nie przywarło) nakładamy po łyżce ciasta i pieczemy z obu stron na złoty kolor. Mieszamy ze sobą składniki sosu i polewamy placuszki (można trochę zmodyfikować jego proporcje – ja chciałam, żeby było dobrze czuć cytrynę, ale żeby rodzina zjadła bez marudzenia, że kwaśne 😀 ).

5 sztuk z sosem: 246 kcal • 11,5 g białka • 4,3 g tłuszczu • 40,8 g węglowodanów