Prosty chlebek bananowy bez jajek

W przepisach cenię sobie przede wszystkim małą ilość składników 😉 Do takiego ciasta można zapewne dodać np. orzechy itp., ale mi zależało na naprawdę najprostszym przepisie. My jajek unikamy już coraz mniej (przynajmniej w przetworzonej postaci), ale to dobra propozycja dla osób, które nie mogą ich jeść.

Składniki (1 bochenek)
3 banany (+ ewentualnie kawałek banana do dekoracji)
170 ml mleka 1,5%
280 g mąki pełnoziarnistej
20 g masła
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Łyżeczka proszku do pieczenia
Łyżeczka sody oczyszczonej

Przygotowanie: Banany, mleko, masło (wcześniej dobrze je roztopić), ekstrakt waniliowy, proszek do pieczenia i sodę wrzucamy do miski i blendujemy na gładką masę (wcześniej tylko rozgniatałam banany widelcem, ale wychodził zakalec). Następnie mieszając ciasto łyżką stopniowo dodajemy mąkę. Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180oC.

Cały bochenek (wartość odżywcza bez banana użytego do dekoracji): 1512 kcal • 49,1 g białka • 24,8 g tłuszczu • 278 g węglowodanów (6 g błonnika pokarmowego)