Składniki:

1 kg mielonego mięsa z piersi indyka
2 duże jajka lub 3 małe
6 łyżek płatków jaglanych
4 łyżki oliwy z oliwek
3 duże ząbki czosnku
pomidory suszone – takie bez oleju (ok. 50 g)
ok. 20 listków świeżej bazylii
125 g sera mozzarella

Sos:

680 ml passaty pomidorowej
1 czerwona cebula (ok. 90 g)
2-3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek (1 łyżka do smażenia + 1 łyżka do gotowego sosu)
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/3 łyżeczki ostrej papryki
1/3 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki mielonego pieprzu
ok. 10 listków świeżej bazylii

Przygotowanie pulpecików:
Wymieszać mięso, jajka, płatki jaglane, oliwę, czosnek przeciśnięty przez praskę, suszone pomidory pokrojone w drobną kosteczkę, porwaną na kawałki bazylię oraz pokrojony w drobną kostkę ser mozzarella. Doprawić do smaku pieprzem i solą (u mnie ok. 1 łyżeczki). Z masy uformować małe pulpeciki (ok. 50 g). Gotować w lekko osolonej wodzie ok. 13 minut.

Przygotowanie sosu:
Cebulę oraz czosnek pokroić w drobna kostkę. Zeszklić na patelni używając jednej łyżki oliwy z oliwek. Wlać passatę pomidorową, a następnie doprowadzić do wrzenia. Dodać przyprawy. Gotować przez chwilę na małym ogniu do momentu odparowania wody oraz zgęstnienia sosu. W przypadku bardzo gęstego sosu można wlać pół szklanki wody. Pod koniec gotowania dodać porwaną na kawałki świeżą bazylię oraz gotować jeszcze przez kilka sekund. Zdjąć sos z ognia. Dla podkreślenia smaku dodać łyżkę oliwy z oliwek i pozostawić sos do wystygnięcia. Pulpety można dodać do sosu podgrzewając sos przez kilka minut lub polać nim gotowe pulpety. Smacznego!

Z przepisu wychodzi 27 małych pulpecików czyli 9 porcji – to sporo, ale ja część pulpetów i sosu zamroziłam 🙂

Wartości odżywcze:

Pulpeciki (1 porcja = 3 sztuki): 228 kcal • 25 g białka • 17 g tłuszczu • 9 g węglowodanów
Porcja pulpecików z sosem (ok. 90 g): 337,7 kcal • 26 g białka • 19,3 g tłuszczu • 14 g węglowodanów