Sałatka z brzoskwinią i gorgonzolą


Składniki (1 porcja):

Garść świeżych liści szpinaku (ok. 40 g)
1 spory ogórek gruntowy (ok. 65 g)
1 brzoskwinia „ufo” (ok. 115 g)
20 g sera gorgonzola
1 łyżeczka ziaren sezamu (ok. 5 g)
2 łyżki oliwy z oliwek
2/3 łyżki octu winnego

Przygotowanie:

Ogórka obrać i pokroić w półplasterki, brzoskwinię w półksiężyce, wyłożyć na liście szpinaku. Ser pokruszyć w palcach i dodać do sałatki. Z oliwy oraz octu winnego zrobić sos i dodać do sałatki. Sezam uprażyć przez chwilę na suchej patelni i posypać całość.

Wartości odżywcze:

356,6 kcal • 8 g białka • 29,5 g tłuszczu • 13,2 g węglowodanów