Sałatka z jajkiem i płatkami migdałowymi

Składniki (1 porcja)
100 g sałaty rzymskiej
100 g zielonego ogórka
25 g rzodkiewek (2 sztuki)
15 g czerwonej cebuli
15 g płatków migdałowych
2 jajka

Składniki – dressing
60 g jogurtu naturalnego (3 łyżki)
Łyżka świeżego posiekanego koperku
Mały ząbek czosnku
Szczypta soli

Przygotowanie:
Jajka ugotować na twardo lub na półtwardo. Sałatę porwać na mniejsze części, pomidorki przekroić na połówki lub ćwiartki, ogórka pokroić w półplasterki, rzodkiewkę w plasterki, cebulę w półkrążki. Warzywa ułożyć w misce lub na talerzu. Płatki migdałowe podprażyć na suchej patelni, posypać nimi sałatkę. Na wierzchu ułożyć przekrojone na pół jajka.

Dressing: Wymieszać jogurt, koperek i przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać szczyptę soli.


1 porcja: 304 kcal • 20,7 g białka • 18,9 g tłuszczu • 14,5 g węglowodanów